KÖLTÖZÉS!

A blog elköltözik!

Szép volt, jó volt, de egyszer minden véget ér. Ezúttal az itt lakásunk. A blog hamarosan új címre költözik, a bolondbiztos kovászos kenyér és pizza már ott fog megjelenni.
IDE kattintva elérhetitek az új címet.
A Facebook oldal címe nem változik.

A jelenlegi oldal egy rövid ideig még üzemel, de hamarosan bezárja kapuit. Természetesen az összes régi bejegyzés megtalálható az új címen is.

Hamarosan...

Ezt a szép kis kenyeret én most csak így itt hagyom


Csudiszép kis apróság bújt elő a sütőmből az imént. Akit érdekel, hogy s mint esett ez az eset, nézzen vissza néhány napon belül. (De akit elképesztően ropogós, papírvékony tésztájú pizza érdekel, az is...)

Óda a főzelékhez

Borsó, bab, krumpli, lencse, minden jöhet

 

A főzelék az egyik legjobb dolog, ami a konyhában létrejöhet. Ezt gyerekként nem mindig ismerjük fel, főleg, ha szerencsétlenségünkre jobbára a menzán találkoztunk ezekkel, de később sokunknak felnyílik a szeme.
Nekem biztosan, nagyon szeretem a főzelékeket. Mert hát először is nagyon finomak. E mellett olcsók, legtöbbjük gyorsan és/vagy nagyon kevés munkával elkészül, még egy hosszú nap végén is belefér egyet gyorsan összedobni. Remekül lehet őket fagyasztani, jól elkészítve kimondottan diétásak és egészségesek. Tele vannak rosttal, vitaminnal, ellenben kalóriával sokkal kevésbé. Mi mást kívánhatnánk még?

Itt van peldául ez a mennyei sárgaborsó-főzelék, vöröslencsével sűrítve, ízesítve. Roppant krémes, selymes, pillanatok alatt kész van, nagyon finom.



De egy klasszikus borsófőzeléket is meg lehet kicsit csavarni, én pédául zabbal szeretem a legjobban, ad neki egy kis extra ízt. A teljes kiőrlésű tönkölyt pedig abszolút Jolly Jokernek tartom, még soha senki nem szúrta ki, ha azzal készült a rántás, sűrítés, bármibe el lehet rejteni.



A babfőzelékkel sem kell feltétlenül sokat vacakoli, hogy finom legyen, csak annyiban előre kell tervezni, hogy a beáztatást intézzük el előző este.



A főzelékek királynője pedig számomra a sólet. Szigorúan római tálban!



Természetesen van még számtalan finomság ezen a palettán, amik most nem kerültek említésre, paradicsomos káposzta, kelkáposzta, krumpli, lencse... Nos, ami késik, nem múlik. Vagy úgy is mondhatnám: folyt. köv.


A receptekért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkekre!

Kitömött vacsora

Könnyű és gyors

 

Ha spagettiszószt készítek, mindig sikerül túllőni a célon, és még bőven van belőle, amikor a tésztának már híre-hamva sincs. Ez viszont nem is olyan nagy baj, mert ha lefagyasztom a maradékot, jól jön, amikor sok a munka, de azért vacsorázni is kéne, lehetőleg nem házhoz rendelt pizzát. Ez a kis töltött paradicsom megvan gyorsan, nem macerás, viszont az ebből kitúrt „paradicsombél” meg megint mehet a fagyasztóba, és pl. lecsóhoz keznél van legközelebb.
Persze akkor sincs katasztrófa, ha képesek vagyunk megfelelő mennyiségű spagettiszósz készítésére, és nincs maradék. Akkor tömködhetünk a paradicsomokba pl. tonhalat is, kis hagymával, kis kukoricával, esetleg olajbogyóval. 

 

A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Amikor én még kislány voltam...

Mennyei íz és illat

Szóval amikor én még kislány voltam, egy ilyen szép kis cipó receptje volt egy magazin címlapján, és végre így nagyjából két évtized után, immár kovászzal, elkészült a majdnem hajszálpontos mása a saját konyhámban is. Rum és bor, hát sikerülhet ez rosszul?
Ilyen lett a kis drága:

És íme az eredeti kép mellett. Elégedett vagyok...

 

A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Új kenyér

Először, de nem utoljára

A korábban mutatott kenyérrecepttel most egy kicsit különlegesebb formázású, ünnepi kenyér készült. Gyakorlatilag egy gyökérkenyér, karikába tekerve. Sosem sütöttem meg augusztus 20-i kenyeret, de egyszer mindennek eljön az ideje. Jövőre kipróbálunk egy új formát is. 


Azért mutatom „pucéran" is: