Óda a főzelékhez

Borsó, bab, krumpli, lencse, minden jöhet

 

A főzelék az egyik legjobb dolog, ami a konyhában létrejöhet. Ezt gyerekként nem mindig ismerjük fel, főleg, ha szerencsétlenségünkre jobbára a menzán találkoztunk ezekkel, de később sokunknak felnyílik a szeme.
Nekem biztosan, nagyon szeretem a főzelékeket. Mert hát először is nagyon finomak. E mellett olcsók, legtöbbjük gyorsan és/vagy nagyon kevés munkával elkészül, még egy hosszú nap végén is belefér egyet gyorsan összedobni. Remekül lehet őket fagyasztani, jól elkészítve kimondottan diétásak és egészségesek. Tele vannak rosttal, vitaminnal, ellenben kalóriával sokkal kevésbé. Mi mást kívánhatnánk még?

Itt van peldául ez a mennyei sárgaborsó-főzelék, vöröslencsével sűrítve, ízesítve. Roppant krémes, selymes, pillanatok alatt kész van, nagyon finom.



De egy klasszikus borsófőzeléket is meg lehet kicsit csavarni, én pédául zabbal szeretem a legjobban, ad neki egy kis extra ízt. A teljes kiőrlésű tönkölyt pedig abszolút Jolly Jokernek tartom, még soha senki nem szúrta ki, ha azzal készült a rántás, sűrítés, bármibe el lehet rejteni.



A babfőzelékkel sem kell feltétlenül sokat vacakoli, hogy finom legyen, csak annyiban előre kell tervezni, hogy a beáztatást intézzük el előző este.



A főzelékek királynője pedig számomra a sólet. Szigorúan római tálban!



Természetesen van még számtalan finomság ezen a palettán, amik most nem kerültek említésre, paradicsomos káposzta, kelkáposzta, krumpli, lencse... Nos, ami késik, nem múlik. Vagy úgy is mondhatnám: folyt. köv.


A receptekért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkekre!