Mindenki szereti a ropit

De lehet ezt egészséges(ebb)en is

Szép dolog a gyengeségeink ellen küzdeni, de nem mindig fogunk sikerrel járni. A nassolás például nem a legjobb szokás, de néha olyan jól tud esni... Viszont ha van néhány bevált receptünk, amivel végezhetünk némi „ártalomcsökkentést”, azzal máris kicsit javíthatunk a képen. Ott van mindjárt a ropi. Alapesetben fehérliszt, zsír és tonnányi só, erre állatira nincs szükségünk. De a fene enné meg, finom! 

Itt jön képbe a kísérletezés. Tudunk-e ropit gyártani például zabpehelyből? Na és ha teszünk bele egy kis kovászt is? Meg kevesebb sót? Mindjárt jobb, ugye?
A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Neveljünk kovászt, mert kovászolni jó!

Sokkal hasznosabb hobbi, mint a bélyeggyűjtés

Nos igen, a kovász. Misztikus, rejtélyes dolog, amiről elsőre mindenki azt gondolja, hogy valami elképesztően bonyolult, bonsai-fácska jellegű izé, ami csak elhivatott mesteremberek kezében működik. Pedig az igazság az, hogy egy végtelenül egyszerű „háziállatról” van szó. 
Igen, gondoskodni kell róla, etetni kell, meg főleg először is rá kell szánni vagy két hetet, hogy felneveljük. De ha ezen átbukdácsolunk, onnantól alig van vele tennivaló, és végtelenül hálás kis jószág.
Hasonlóképpen a vele való sütés is felettébb izgalmas kaland, csupa élmény. Eleinte főleg kudarcélmény, de annyi baj legyen. A jóféle házi kenyér, péksütemény meghálálja minden munkánkat és bosszúságunkat. 
Ehhez azonban először is működő, üzembiztos kovász kell. Amihez pedig a legjobb tanács, amit adhatok: ne stresszeljük túl. Nem atomfizika, 1-2 szabályt betartva bárkinek sikerülni fog. A kovász nem kényes, nem haragszik meg, ha néha elhanzagoljuk, ha nem pont úgy bánunk vele, mint x mesterszakács, ha nem gyémánttal kirakott aranykehelyben tartjuk, csak tejfölös pitliben, ha fél órával előbb vagy később etetjük. Kis kitartással bárkiből lehet büszke kovásztulajdonos. Ez viszont egyben elvezet a második tanácshoz is: ne türelmetlenkedjünk. Ha le tudtunk élni 23, 30 vagy akár 60 évet kovászos kenyér nélkül, két hetet még bírjunk ki, adjunk neki időt megnőni, megerősödni. 

Persze minden, amit én elmondok a kovászról, is csak tanács és ötlet, ne féljünk a magunk útján menni. Még én is voltaképp csak tanulom a dolgot, fiatal még Rozi mama, az én kis kovászom. 

Megszületéséhez és a vele való sütéshez sok forrásból kaptam segítséget, első sorban A Nagyi Kovászos Kenyere csoporttól a Facebookon. Nekik innen is ezer hála és köszönet a támogatásért, ötletekért, receptekért és egyáltalán, a kovászos társaságért!
(Valamint köszönöm a Vad-Kovászolók nevű csoportnak, hogy miközben azt hirdetik, hogy céljuk a kovász minél többekkel megismertése és megszerettetése, totál kezdőként nagyjából az első beköszönésem után kivágtak a csoportból, mint macskát... khm... ürítkezni, mint utóbb megtudtam, alighanem azért, mert merészeltem a - számomra nyilvánvalóan pont annyira ismeretlen, random és új - másik csoportnak is tagja lenni. Puszi nekik, éljen a kovász!)

A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Petrezselymes krumpli petrezselyem nélkül

Mert olyan nincs, hogy nem lesz vacsora

Egy nagyon egyszerű és gyors köret, ami az egyik amolyan „és most mi legyen?!” pillanatból született, amikor menet közben realizáltam, hogy bár mindig van itthon petrezselyem a mélyhűtőben, ezúttal mégsincs. De persze a krumpli már vígan párolódik a wokban...
A kosztosomnak - álnevén szerelmetes páromnak - nem volt kifogása a hirtelen menüváltás ellen; mindig is éltem a gyanúperrel, hogy ő igazából nem rajong a petrezselyemért, csak jelentősen bölcsebb annál, hogy leálljon nőnek a főztjére panaszkodni. Ez a kis steakburgonya-serpenyős krumpli szerelemgyerek viszont nyilvánvalóan sikert aratott nála (is). 

 

A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Mézeskalács hangulatú müzliszelet kovásszal „tartósítva”

Ne csak decemberben legyen karácsony!

Kovásznevelgetés közben gyakran keletkezik felesleg, ilyenkor nem feltétlenül örülünk, ha ezt ki kell dobni. Viszont a nélkül, hogy újra megetetnénk, sokat nem fog tenni érünk, nem fogja jelentősen megemelni a tésztát, főleg, ha abban sincs túl sok (vagy épp semennyi) sikértartalmú liszt. Ennek ellenére felhasználhatjuk, mert gazdagítja az ízeket, tartósabbá teszi az ételt, és legalább nem pazaroltunk. 

Az egyik ilyen felhasználási mód a müzliszelet. Persze nem muszáj pont ezt a receptet követni, használhatunk más magokat, más gyümölcsöket, márthatjuk csokiba, forgathatjuk cukorgyöngyökbe, vagy ami épp eszünkbe jut. De mindenképp jó ötlet kovásszal készíteni, mert így nem kell aggódni, hogy ránk romlik, megpenészedik. 

A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

Általános lépések kovászos tésztával

Mi is az a hajtogatás, kelesztés?

Amikor az ember végre eljut oda, hogy van egy működő kovásza, szeretne vele sütni is valamit. De az élesztős tésztához szokott kezünknek itt meg kell tanulnia pár új kunsztot. 

 

Az alábbi „recept” ehhez egy általános segítség. Nem mindig így kell majd kezelni a kovászos tésztát, de az esetek többségében ez a munka menete. Időigényes, de állati izgalmas. Ülünk a kis kelesztőtálunk mellett, tízpercenként bekukkantunk, vajon megnőtt már? És ha igen, eléggé? Aztán magabiztosan nekiállunk hajtogatni, és hoppá, ez nem is olyan egyszerű, hát ez ragad, meg szakad, meg nyúlik... De kis gyakorlással meg lehet ezt tanulni, szóval hajrá!
Ne is szaporítsuk a szót, lássuk, mi a tennivaló kovászos tésztával.


A receptért kattints a szövegben a lilával kiemelt linkre!

 

Bemutatkozás

Mert úgy neveltek, hogy új társaságban illik bemutatkozni.

Lousha vagyok, és konyhafüggő. Nagyjából 3 órája vagyok tiszta, azóta nem jártam a konyhában, de be kell vallanom, ez főleg annak köszönhető, hogy dolgoznom kell, hogy legyen pénzem új konyhai kütyükre, így időnként magára kell hagynom a kedvenc helységemet. És ami azt illeti, nem is töröm magam túlzottan, hogy legyőzzem a függőségem. Letettem a cigit, sokkal kevesebbet iszom, mint fénykoromban, egészsegesen (-szerűen) táplálkozom, néha még a futópadról is lecsoszogom a port, ennyi gyengeségem hadd legyen.

Mert hát a konyha egy szuper hely. Aki efféle blogokat olvasgat, az ebben feltehetően egyetért velem. Egyszerre relaxáló érzés az alkotás élménye, valamint izgalmat biztosít a hibázás kismillió lehetősége. Közben a problémamegoldó képesség is fejlődik, amikor elmegy a villany, és minden, főzésre alkalmas eszközünk árammal működik, amikor már mindent megvettünk a lecsóhoz, de hoppá, hagyma az nincs. Tiszta hullámvasút.
Na de ott tartottunk, hogy bemutatkozom. Sok tudnivaló nincs, ami azt illeti. Azért szeretek főzni, mert unalmas és lusta ember vagyok, nem szeretek kimozdulni, valamint jól esik egyedül lenni, ellenben szeretek enni, és van némi kreativitásom. Van továbbá egy másik függőségem, a sorozatbámulás. A konyhában pedig minden megvan, hogy komfortosan érezzem magam. Létrehozhatok valamit kvázi a semmiből, de közben pár lépésnél többet nem kell tennem, pláne társaságban - áldja az ég az online vásárlást! -, mehet a sorozat, és végül - jobbára - lehet jókat enni. 
Már akkor is érdekelt ez a főzés dolog, amikor még bőven a tejfogaim potyorásztak, ki is nyafogtam, hogy megpróbálhassam valamihez összevágni a paradicsomot apu bicskájával, és ezzel rögvest el is indítottam azt a szép hagyományt, hogy valahányszor bemegyek a konyhába, lesérülök. 30 évvel később még mindig megvan annak a bizonyos első ujjelvágásnak a hege, de nem mondhatom, hogy elvette a kedvemet. Azt nem mondom, hogy otthon nagyon szabadon kalandozhattam, mert hát az van, hogy nem vagyok az a fajta konyhatündér, akin mindig folttalan a fodros kötény, és minden edény azonnal mágikusan megpucolja magát körülöttem, amint nincs rájuk szükség, sőt, a helyükre is repülnek. Sokkal inkább az a fajta, aki körül orbitális disznóól alakul ki egy árva bögre tea elkészítése során is.
Egyszer aztán elmentem egyetemre, lett saját konyha. Kicsi volt, lelakott, nem épp parádésan felszerelt, de én uralkodtam benne. Az anyai koszttól 200 km-re költözve amúgy is úgy állt a dolog onnantól, hogy vagy főzök, vagy vackot eszem, és hát nem szeretek vackot enni. 
Kísérletezgettem szabadon, nem volt, aki panaszkodjon a túl csípősre, nem elég sósra, nem-szeretem-a-spenótot-ra, de még arra sem, ha hajnali egykor hatalmasodott el rajtam az alkotási vágy, senkit sem zavart a szag meg a zaj.
Lassan ki is alakultak a stabil receptjeim, aztán mindig jött valami új. Mostanában a kovász az újdonság, így ilyen receptből lesz egy pár.